Koorscholing: Basic skills voor (koor-)zangers in Utrecht

Vanaf het najaar 2019 start een reeks korte cursussen koorscholing / koorvorming bij DUMS in Utrecht

Verschillende modules voor de koorzanger door het jaar heen op woensdag van 19.15 tot 20.00 uur, van steeds 9 weken lang:

  1. Basis (koor-)stemvorming
  2. Basis Solfège (van blad zingen / noten lezen / theorie)
  3. Vervolg stemvorming: stijlen en kleuren
  4. Ensemble-vaardigheden / samenzang
Aanmelden kan tzt bij DUMS, maar nu via (of zie homepage).
Bij voldoende belangstelling kunnen de cursussen ook gevolgd worden op dinsdagen van 19.00-19.45. Mail voor meer informatie.

Stemvorming - basis

Ruim 10 procent van de Nederlanders zingt in een koor, en daarnaast zijn er nog talloze mensen die graag in een ander verband of alleen zingen. Soms gaat dit vanzelf, soms wil je dat het makkelijker ging: hoge noten, zacht of sterk, ademsteun, een klassieke of lichte klank... Voor de beginnende en iets ervaren zangers gaan we bij deze cursus in 9 weken langs een aantal basisprincipes van zingen, en verkennen de mogelijkheden van de stem. Dit gebeurt veel samen, maar je krijgt ook individueel terugkoppeling op wat beter kan. Voor iedereen die net wat meer basis wil hebben in het zingen. Groepsgrootte 8-16 mensen, kosten 80 euro per cursus van 9 weken, open les 11 sept 2019, 19.15-20.00 uur.

Basis Solfège / Van blad zingen

Veel zangers maar ook instrumentalisten willen graag beter noten kunnen lezen: het begint met de notennamen, maar een melodie zo van blad kunnen zingen of een liedje kunnen opschrijven is andere kost. In 9 weken geven we een basis om meer grip te krijgen op de relatie tussen noten en klank. We werken vooral zingend en luisterend volgens een aantal beproefde methoden, van do re mi tot moderne ritmespelletjes. Een belangrijk uitgangspunt is dat we allemaal muziek prima kunnen horen, maar dat we moeten leren thuisbrengen wat er klinkt. Enige muziektheorie is daarom ook een onderwerp van de cursus.

Stemvorming - vervolg

Voor mensen die de/een basiscursus hebben gevolgd gaan we meer in op verschillende zangstijlen, -kleuren en -technieken. De basisprincipes blijven we natuurlijk ook oefenen. Ook voor zangers met al wat meer zangervaring die hun techniek willen bijschaven. In 9 weken gaan we verschillende modussen en kleuren waarin je kan zingen verder trainen, en koppelen dat aan repertoire. Ook hierin komen verschillende methodes van zangscholing langs.

Ensemble-vaardigheden / samenzang

Het zingen in een koor of vocal group vraagt andere dingen van een zanger dan solistisch werk, maar ook maakt het verschil of je met 20 of met 2 sopranen bent. In deze korte cursus werken we aan zaken als intonatie, pulsgevoel, kleuren/mengen en reageren op elkaar. Ook hier werken we in verschillende stijlen, maar kunnen ook vanuit subgroepen bepaalde opdrachten uitwerken. Ook voor bestaande ensembles mogelijk.


De docent Jurriaan Grootes studeerde koordirectie, muziekwetenschap en zangmethodiek. Hij dirigeert een aantal koren in het midden van het land, van popkoor tot oratoriumkoor. Daarnaast zong hij zelf in verschillende professionele koren, zong solo bij concerten, en werkte mee aan CD opnames. Hij heeft ervaring opgedaan met cursussen in verschillende soorten zangpedagogiek, zoals Belcanto, CVT, EVT, UVS, Lichtenberg en past dit al jaren op zijn koren toe. Koorscholing of koorvorming bestaat uit een aantal korte cursussen voor de (koor-)zanger: Basis Stemvorming, Solfège (van blad zingen), Vervolg Stemvorming, en Ensemble-vaardigheden.
Daarnaast bij DUMS: Popkoor Utrecht en Koorprojecten met Cogli Altri.