Koorscholing: Basic skills voor (koor-)zangers in Utrecht

Vanaf het najaar 2022 start een reeks korte cursussen koorscholing / koorvorming bij DUMS in Utrecht

Verschillende modules voor de koorzanger door het jaar heen op dinsdag van 19.00 tot 19.45 uur, van steeds 9 weken lang:

  1. Basis (koor-)stemvorming
  2. Basis Solfège (van blad zingen / noten lezen / theorie)
  3. Vervolg stemvorming: stijlen en kleuren
  4. Ensemble-vaardigheden / samenzang
Aanmelden kan bij DUMS , maar ook via (of zie homepage).

KOORSCHOLING

Zing je in een koor maar wil je iets meer kunnen of meer weten, dan biedt de cursus koorscholing net dat beetje extra ondersteuning. In verschillende korte blokken van 9 weken gaan we in op de stem, noten lezen/zingen en samenzang. Of je Klassiek of pop zingt, alles komt aan bod. Je kan de blokken los van elkaar volgen, we werken in groepen van 9-16 zangers.

Docent: Jurriaan Grootes
Dag en tijd: Dinsdagavond, 19.00-19.45 uur
Locatie: DUMS, Domplein 4, Utrecht
Kosten: 90 euro voor 9 lessen
Startdata: 6 september, 15 november, 31 januari, 11 april

Blok 1: Koorstemvorming 1

Ruim 10 procent van de Nederlanders zingt in een koor, en daarnaast zijn er nog talloze mensen die graag in een ander verband of alleen zingen. Soms gaat dit vanzelf, soms wil je dat het makkelijker ging: hoge noten, zacht of sterk, ademsteun, een klassieke of lichte klank… Voor de beginnende en iets ervaren zangers gaan we bij deze cursus in 9 weken langs een aantal basisprincipes van zingen, en verkennen de mogelijkheden van de stem. Dit gebeurt veel samen, maar je krijgt ook individueel terugkoppeling op wat beter kan. Een cursus voor iedereen die net wat meer basis wil hebben in het zingen.

Start: dinsdag 6 september

Blok 2: van blad zingen

Om makkelijker met bladmuziek om te gaan (in het algemeen maar vooral ook voor koorzangers): de basisprincipes van solfège en van blad zingen. Noten lezen & zingen, luisteren, theorie.

Start: dinsdag 15 november

Blok 3 Koorstemvorming vervolg

Voor meer ervaren zangers of mensen die de/een basiscursus hebben gevolgd gaan we meer in op verschillende zangstijlen, -kleuren en -technieken. De basisprincipes van adem en stemgebruik blijven we natuurlijk ook oefenen op verschillende manieren.

Start: dinsdag 31 januari

Blok 4 Cursus Ensemblezang

Het zingen in een koor of vocal group vraagt andere dingen van een zanger dan solistisch werk, maar ook maakt het verschil of je met 20 of met 2 sopranen bent. In deze korte cursus werken we aan zaken als intonatie, pulsgevoel, kleuren/mengen en reageren op elkaar. Ook hier werken we in verschillende stijlen, maar kunnen ook vanuit subgroepen bepaalde opdrachten uitwerken. Ook voor bestaande ensembles mogelijk.

Start: dinsdag 11 april