Midi-informatie

Voor het instuderen van koorwerken is het soms mogelijk om gebruik te maken van midi-bestanden. Dit zijn geen geluidsopnamen, maar in zekere zin partituren voor een computer of synthesizer. Bij een CD-opname wordt er 44.100 keer per seconde gekeken hoe sterk het geluidsniveau is, en wordt dat opgeslagen/weergegeven. Al die sterktes achter elkaar geven dan het geluidssignaal. Een pianotoon van 10 tellen bestaat dan uit ruim 400.000 getallen! Bij MIDI werkt het anders. In het bestand wordt eigenlijk partituur-informatie aangegeven: er klinkt een c' op de eerste tel van de maat, die zo sterk is, 10 tellen lang duurt, en met een pianogeluid klinkt. Met 5 getallen is zo een pianotoon beschreven. De computer of synthesizer haalt vervolgens het geluid van een piano uit het geheugen van de geluidskaart of -chip, en speelt dat op de juiste hoogte, tijd sterkte en lengte af. Een echte pianotoon klinkt natuurlijk beter, maar het lijkt er aardig op.

Het is mogelijk om een MIDI-bestand te maken waarin de noten van alle partijen van een koorwerk in staan. Op het moment dat ik dat op een website plaats, kan men er op klikken. Het bestand wordt dan door de computer (bijvoorbeeld met de Windows Media Player) afgespeeld, en de partijen klinken zoals ik ze heb ingespeeld. Er is echter meer mogelijk. Als je met de rechtermuisknop op de link naar het MIDI-bestand klikt, verschijnt er een menu. Daaruit kies je dan "opslaan als" om het bestand op de eigen computer op te slaan. Kies bijvoorbeeld een map als Mijn Documenten/Koor. Het midibestand staat nu op de eigen computer. Vervolgens hebben wij een wat intelligentere midi-afspeler nodig. Voorbeelden hiervan zijn de (gratis) Sweet midi(download), of (ook gratis) jazz++ een sequencer. Op sweet midi te installeren: rechtermuisklik, opslaan in bijvoorbeeld een map als Mijn Documenten/Koor, in Verkenner met de rechtermuisknop kiezen voor unzip of extract. Vervolgens staat er een programma dat men kan starten en dat de sweet midi speler installeert. Dit programma is shareware en kan beperkt gebruikt, maar is meestal voldoende.

Een moderner programma en uitleg vind je op Midiplay, programma downloaden (met bijv. rechtermuisklik) in een map naar keuze, Programma hoeft niet ge´nstalleerd, open dan een midi die je van mijn site hebt gedownload, en speel deze af (wat meer overzicht geeft het menu MIDI-full score waarbij je de partituur ziet en je eigen partij harder kan zetten.)

Verder hebben sommige mensen bijvoorbeeld Garage Band, Cubase, Cakewalk of Midi Orchestrator op de PC staan. Deze kunnen ook gebruikt. Als een van de genoemde programma's is ge´nstalleerd, dan kan met dat programma het midi-bestand worden geopend. De mogelijkheden zijn nu groter, zo kan het tempo worden aangepast als het te snel gaat, de eigen partij sterker of juist uit (!) worden gezet, of kunnen alle partijen wat lager klinken als het oefenen nog wat hoog is. Let wel de computer speelt het over het algemeen saai voor, maar het is naast het zelf instuderen met een instrument beter dan meezingen met een CD, omdat men dan gelijk een bepaalde uitvoering leert, die de dirigent misschien helemaal niet leuk vindt.

Meer informatie: Koormidi's maken. of zoeken op internet via www.google.nl of kijk anders op de homepage van de muziek/midi-gebruikersgroep van de HCC voor tips en links, of op het forum van ComputerTotaal.

Mocht er iets niet werken, loop dan de volgende dingen na:

Veel succes en oefenplezier!